2015年8月14日金曜日

Begger's Chicken. 「乞食鶏」

This is my first experience to make Begger's chicken.
My friends gave me the chance.They have prepared to buy the ingredients,Chicken, Chinese spices,Chinese rice wine and pork refill in the chicken,for a week ago.
I gave my help to steam and roast it.
I packed the chicken by lotus leaf.
We Make a clay to packed it.
And we put it on a grill and burned wood under it.
After several minutes,we burned wood and leaves on it.
We have been making a fire for three hours.
After burn out,we were really excited to open it.
I wondered what was happening the chicken in the fire.
The result was really nice work!The chicken was reached a fire tenderness.
It was extremely rich and delicious!

Have you ever ate it?

今回は、初めて「乞食鶏」という御馳走を作って食べたお話です。
私は乞食鶏という名前も知りませんでしたが、時間がある夏休みに、友人が企画して下さり実現しました。
これは中国の御馳走で、別名「富貴鶏」とも言い、鶏を丸ごと蓮の葉で包み、蒸し焼きにする料理だそうです。
一週間位前から材料を買い集めて準備して下さったそうで、私には初めて見るものばかりでした。
私は焼くのを手伝いました。
まず、たれなどに付けた鶏肉を蓮の葉で包みます。
その周りをくるむ粘土を練り、鶏肉を覆います。
鉄板の上に置き、鉄板の下と上で火を焚きます。
落ち葉や薪を燃やして、蒸し焼きにします。
出来上がるまで約3時間かかるそうで、それまで待ちます。
みんな、いったいあの火の中で、鶏はどうなっているんでしょう!?と、ワクワクしました。
灰をどけて、粘土を割ってみると、なんと蓮の葉は全く焦げていなくて、良い香りがしました。
中の鶏は.....?
見るからに美味しそうな出来上がりです!
食べてみると、芳醇な何とも言えない豊かな味でした。
初めての挑戦は大成功でした。中華料理屋さんでもなかなか食べられない貴重な経験をすることができました。
もし、機会があれば是非おすすめしますが、材料にしても火を焚くにしても、なかなか難しそうですね。。














ネットショップ

昨年より準備していましたネットショップを開始いたしました。といっても慣れないことばかりですので、やっとこぎ着けたといった感じです。カゴバックや陶器のねこがどんなものか皆さんに見ていただけるようになり、もしご希望があれば買って頂くことができるようになりました。お時間がある時にの...